
אם אתם או אחד מבני משפחתיכם, נמצא במצב של מחלה או התאוששות מפציעה הדורשת שכיבה ממושכת במיטה- המדריך הזה מיועד אליכם. מצב רפואי בו נדרשת שכיבה ממושכת במיטה, קורה בשל החלמה מניתוח, החלמה מפציעה או כתוצאה ממחלה ממושכת. כך או כך, מצב המרותקות בכל גיל, דורש משאבים נפשיים ופיזיים כאחד, כדי לצלוח את תקופת ההחלמה.
אנחנו בCWT מכירים היטב את מגוון ההתמודדויות שהן מטופלים והן בני משפחתם נאלצים לעבור במהלך תקופה זו- החל מהבירוקרטיה למול המוסדות השונים ועד לטיפול הרפואי עצמו ולתמיכה אליה נדרש המטופל.
השאלות שעולות בקרב מטופלים ובני משפחה התומכים במטופל, מגוונות- מה לעשות? למי לפנות? מה לאכול? איך לטפל? כל השאלות הללו הן שאלות קריטיות להצלחת הטיפול ולצליחת תקופת ההחלמה בצורה נכונה ומסודרת.
המדריך הבא נולד מנסניונינו בפגישות ייעוץ עם מטופלים בבתיהם, מתוך נסיונינו במתן פתרונות מתקדמים לטיפול בפצעי לחץ הנוצרים כתוצאה ממרותקות ממושכת למיטה ומן הקשר הרציף שיש לנו עם מטופלים ובני משפחותיהם. במדריך חינמי זה, תוכלו לקבל עצות וטיפים להתמודדות עם תקופה זו גם בהבטים של ארגון סדר יום, מה לאכול, איך להעביר את זמן המרותקות ואיזו שגרה חדשה לייצר. כל אלה בצד מידע מקצועי אודות דרכי טיפול לתסמיני המרותקות למיטה.
מוגש כשירות לציבור.
יש לכם שאלה?
צרו קשר וקבלו שירות ייעוץ עד הבית מאחיות CWT
כולל ביקורת והמלצות טיפוליות
08-928-7778
info@cwt.org.il

בישראל פצעי לחץ מופיעים בקרב כ-38% מכלל החולים בבתי החולים. פצעי לחץ מופיעים בקרב 24% מהחולים הנמצאים במסגרות לאישפוז ממושך ובקרב 17% מהחולים המטופלים בביתם.
מצב גוף המרותק למיטה, אי זרימת דם מספקת, חוסר בתנועה – כל אלה מאיטים את זרימת הדם לאזורים שונים בגוף. כאשר אזור בגוף אינו מקבל רמות מספיקות של חמצן וזרימת דם- נוצרים תנאים להתפתחות פצע לחץ ולמעשה תופעת פצעי לחץ, שכיחה מאוד בקרב מטופלים המרותקים למיטה.
במהלך תקופה זו- בין אם בשכיבה או בישיבה, חשוב להזיז את הגוף, לאפשר לגוף לחלק עומסים באופן שווה על מנת להפחית ככל הניתן את הלחץ המופעל ממאסת הגוף על גבי אזור מסויים.
הגורמים השכיחים להתפתחות פצעי לחץ הם:
-
הפעלת לחץ קבוע וממושך על אזור ספציפי בשל ישיבה או שכיבה בתנוחה קבועה. מצבים אלו נפוצים בעיקר בקרב אנשים הסובלים ממגבלות תנועה כלשהן, שבעקבותיהן הם נאלצים לבלות זמן ממושך ללא שינוי תנוחה, בין אם בישיבה או בשכיבה.
-
חיכוך, שפשוף או מתיחה של אזור מסוים בגוף, לאורך זמן או באופן שחוזר על עצמו, בעיקר כשמדובר באזורים בגוף שבהם אין שכבת הגנה בין העור לעצם- דבר השכיח בקרב חולים סוכרתיים.
-
לחות וטמפרטורה גבוהות המזרזות את תהליך היווצרות הפצעים ויכולות לגרום להחמרתם במידה וכבר קיימים.
מהו פצע לחץ?
פצע לחץ הוא פצע המתפתח בעור בשל העדר זרימת דם מספקת. פצע לחץ נוטה להתפתח במהירות ומאופיין בכאב נקודתי עז. אם הפצע אינו מטופל, הוא לרוב מזדהם עד לרמה של רקמה נמקית ובמקרים חריפים עלול לגרום למוות. פצעי לחץ הם מסוכנים, מעכבים החלמה ונוטים להתרחב במהירות על פני משטח העור. הפתרון טמון בראש ובראשונה במניעה. אם הפצע כבר הופיע-יש לבצע טיפול יסודי לחיטוי ולהחזרת החמצן לרקמת הפצע.
מצאתם את עצמכם או את בן משפחתיכם מרותק למיטה? התחילו בפעולת מניעה של פצעי לחץ כבר עכשיו!
1. שנו תנוחה לעיתים קרובות–
בין אם מדובר במטופל המרותק למיטה או לכיסא גלגלים, חשוב להקפיד לשנות את תנוחתו באופן תדיר על מנת למנוע את היווצרות הלחץ הממושך שגורם להופעת הפצעים.
תוכלו לייצר שגרה יומית של שינוי תנוחה כל שעתיים. במקרים של מרותקות בגפיים התחתונות- הקפידו לשנות את מנח הרגליים מהאגן כלפי הרגליים בתדירות של אחת לשעתיים. שינוי התנוחה יכול להיות קטן, אבל חייב להתבצע שינוי של מוקד הלחץ בפלג הגוף התחתון: בשכיבה- הטו את המטופל לצד אחר כל שעתיים. בישיבה- שנו את זוויות כרית כסא הגלגלים על מנת ליצור מוקד לחץ חדש כל שעתיים על הישבן והאגן.
2. השתמשו במזרנים דינמיים ובכריות כסא גלגלים "נושמות"
אלה, מחלקים את עומס הגוף בצורה מאוזנת ומונעים בשל כך לחץ ממוקד על אזור אחד בגוף.
בחרו מזרנים דינמיים "נושמים" המנטרלים לחות, מחלקים את עומס הגוף בצורה אחידה ומאפשרים לבצע שינויי תנוחה בתדירות נמוכה יותר, שכן מזרנים חכמים יודעים כיצד לבצע חלוקת עומסים משתנה בעצמם.
למזרנים הדינמיים של CWT
3. הקפידו על סביבה יבשה נטולת לחות
פצע לחץ משגשג בתנאי לחות. לכן חשוב לשמור על סביבה יבשה נקייה מלחות. הקפידו להחליף מצעים בתדירות יומיומית (מומלץ פעמיים ביום) ואווררו היטב את החדר. בימי הקיץ- הדליקו את המזגן על מצב "ייבוש" לנטרול לחות באוויר. המנעו מהשארת מוקדי מים פתוחים בקרבת המטופל (למשל- הקפידו על חדר אמבטיה סגור אם הוא בקרבת המטופל ואווררו אותו היטב לאחר כל שימוש).
בתקופה זו רצוי להמנע משימוש במכשירי אדים, להקפיד כי המטופל יבצע מקלחות במים פושרים להפחתת אדים וחשוב במיוחד- החלפה תדירה של מצעים ובגדי לבוש.
4. הקפידו על תזונה מאוזנת
הקפידו על תזונה מאוזנת הכוללת ירקות ופירות נוגדי חמצון, ותזונה המיועדת לחיזוק המערכת החיסונית- "סופר פוד" (ועל כך בהרחבה בפרק הזה – לינק לפרק המלצות תזונתיות)

פרק 2-
דרכי התמודדדות למטופל
כעת כשאתם יודעים מהן 4 הפעולות הבסיסיות שימנעו את הופעתם של פצעי לחץ, נדרש ליישמן באופן עקבי ועל בסיס יומיומי. היישום אינו פשוט, שכן מדובר ביצירת שגרה חדשה למטופל ולאלה הסובבים אותו.
מאמצים שגרה ודבקים בה!
התקופה בה החולה מרותק למיטה, היא תקופה מורטת עצבים, המלווה בשעמום ותחושת ריק. הדבר הקשה ביותר שמטופל מתמודד איתו מעבר לכאבים ולמצב הפיזי, היא תחושת הריק, השעמום וחוסר המשמעות, הנוצרים כתוצאה מנטרול האפשרות לפעול ולנוע.
מטופלים במצב של מרותקות, לרוב יחושו דכדוך בשל אובדן החופש והיכולת לנוע. אבל יש לזכור כי אפשר לצלוח את התקופה הזו באמצעות שגרה של פעילות. אם אתם תומכים במטופל המרותק למיטה, וודאי שמתם לב כי בהעדר שגרה מדוייקת של פעילות, גם הצעות מצדכם למטופל לקרוא ספר, לבצע עבודת יצירה או לטייל באוויר הצח, נדחות לעיתים קרובות על ידי המטופל שלרוב מוצא עצמו בוהה שעות ארוכות מול מסך הטלוויזיה. הסיבה- כל פעולה שאינה מעוגנת בשגרה שהכרזתם עליה כקריטית להתהליך ההחלמה, דורשת כוח התנעה שלמטופל כרגע אין יכולת להפעיל. יצירת השגרה מאפשרת אפקט של מומנטום וככל שמקפידים עליה, האפקט הזה יתגלה כאפקט טיפולי לגוף ולנפש.
שגרה קבועה מאפשרת סדר יום המספק נחמה, משמעות ועניין ביום יום. שגרה מסודרת וידועה מראש, תאפשר למטופל להתרכז בהחלמה, להרגיש כי הינו מבצע פעולות באופן יזום ואקטיבי להצלחת ההחלמה ולשמור על לו"ז יומי פעיל. למטפל, השגרה חשובה כדי לחלק את זמן השהייה עם המטופל באופן יעיל ומעניין. בסופו של דבר, שגרה המורכבת מפעולות חוזרות ונשנות המיועדות למטרת ההחלמה, חשובה לנפש ולגוף לצורך ההחלמה.
איך בונים שגרה למרותק?
התחייבו!
לא תמיד ההחלטה על יצירת שגרה פעילה, מספקת כדי ליישם אותה בפועל. לאורך הטיפול שלנו במטופלים המרותקים למיטה, גילינו כי רק כאשר ההחלטה ליצירת שגרה מעוגנת במחוייבות עמוקה ליישם אותה- השגרה אינה נשברת.
כל שגרה שהיא בגדר "המלצה" להעביר את הזמן בתקופת המרותקות, לרוב אינה מחזיקה. ולכן הטיפ שלנו- צרו הסכם כתוב עם המטופל המגדיר שגרת יום שבועית. רשמו את הפעולות היומיות במהלך השבוע והקפידו לאכוף אותן בסוף כל יום על ידי בדיקה ודיון מה בוצע ומה לא בוצע.
למעשה,שיטת "ההסכם" היא שיטת חינוך לילדים מאסכולת "אדלר" ואנו מוצאים שבמצבי קיצון כמו מרותקות למיטה, הקפדה יתרה של שמירת השגרה ואכיפה שלה, יניבו מוטיבציה ליישמה.
איך נראה לו"ז שבועי של שגרה?
-
הכינו לוח שנה המונה 7 ימים.
-
חלקו כל יום ל 3 חלקים- בוקר, צהריים, ערב.
-
לכל חלק ביום- רשמו "עוגן"- עוגן הוא פעילות מרכזית בה המטופל יעסוק בשעות קבועות ובימים קבועים. ההמלצה שלנו- שלבו כמה שיותר פעילויות של ריפוי בעיסוק ועבודות יצירה על פני קריאה או לימוד, שכן לרוב למטופל אין פניות נפשית להתעמק או ללמוד דבר המחייב ריכוז.
-
הערכו מראש! גשו לחנות היצירה הקרובה לבתיכם והצטיידו בחוברות צביעה (מנדלות), צבעים, אביזרים לערכות יצירה, לגו וכל דבר מהילדות שעשוי לעניין את המטופל. מנסיונינו טיפול בעיסוק הוא חיוני לשני המינים- גבר או אישה ללא הבדל, וביכולתו לעניק מזור לצליחת תקופת ההחלמה.
הצעות לעוגני שגרה:
-
טיול יומי במידה והמרותק על כסא גלגלים
-
שעת יצירה קבועה (חרוזים מנדולות, בניית דגמים)- אלה פעילויות שניתן לבצע במיטה עצמה על מגש בקלות תוך הטיית הגוף למצב ישיבה. פה אפשרו למטופל לחזור לילד שבו והציעו לו אפשרויות לריפוי בעיסוק של בנייה, הרכבה או צביעה בשעות מוגדרות ביום.
נכון, הפעולה עצמה אינה מכוונת לתכלית ומטרתה בעשייתה- לספק עניין במהלך היום. ברגע שמשימה זו מעוגנת ביום ובשעה קבועים, היא הופכת לחלק משגרת המטלות של המטופל ובכך מעניקה לו תחושת מסוגלות (יש לו משימה לבצע), עניין ומחייבת אותו לעמוד במשימה.
-
שעת התעמלות– נכון שמדובר בחולים מרותקים אבל חשוב להניע את חלקי הגוף שניתן להניע במהלך ההחלמה. בוודאי בבית החולים קיבלתם המלצות לתרגילים מומלצים שיש לבצע מהאחות המטפלת. אם לא קיבלתם המלצות כאלה, תוכלו להעזר בנו לכך בפגישת הייעוץ.
כל התעמלות מכוונת למצבו הספציפי של המטופל וחשוב לשמור על שגרה של יום ושעה קבועים להתעמלות.
-
שעת המקלחת והאוכל – גם המקלחת כמו הארוחות במהלך היום, כדאי שיהיו מעוגנות כחלק מהלו"ז היומי של המטופל- לתחושת משמעות וסדר יום קבוע.
-
טיפ שלנו- הגבילו את שעות הטלוויזיה, הקדישו יותר מחשבה לפעילויות יצירה. תוכלו לעגן את זמן הצפייה בטלוויזיה לצפייה בסרט יומי או בסדרה אהובה, אבל לא מומלץ לבהות בטלוויזיה לאורך היום- צריכה מוגברת של מסכים עלולה לגרום לאפאתיות ולדכדוך.
-
ביקורים- חשוב לבקר את המטופל ברמה יומית ופה תוכלו אתם המטפלים- בני המשפחה, ליצור לו"ז יומי המעוגן בסדר היום של המטופל. לדוגמא- ביקור של אחד מבני המשפחה לשעת עבודת היצירה ושל אחר לשעת ההתעמלות. כך תוכלו גם אתם המטפלים ליצור שגרת סדר יום קבועה לביקורים השוטפים שלכם ולייצר עולם תוכן המשכי עם המטופל.
רעיונות ליצירה ולעשיית תחביבי פנאי בזמן ההחלמה:
לתשומת לבכם, רוב החיפושים ברשת שתבצעו על פעילויות פנאי ויצירה, יובילו אתכם לאתרים המתמחים בפעילויות לילדים. עם זאת, ריכזנו בפניכם כמה מוקדי מידע של פעילויות המתאימות למטופל:
עבודה בעיסת נייר בבית- (ללא ידע מוקדם)
מגוון מנדלות להדפסה
מדריכי צורפות למתחילים- עבודות חרוזים
קורסי ציור למתחילים- חינם ברשת

פרק 3-
המלצות תזונתיות
תקופת הריתוק למיטה מאתגרת את הגוף. היכולת להתגבר ולהחלים ממחלה או מפציעה, קשורה לא רק בטיפול הנקודתי למצבו הרפואי של המטופל, אלא גם בחיזוק כלל מערכות הגוף, המערכת החיסונית ורמות הויטמינים והמינרלים שיש בגוף.
לתזונה בתקופת החלמה, אפקט משמעותי ביכולת ההחלמה של הגוף ולכן המלצה חד משמעית מאיתנו היא לעבור לתזונה מחזקת המורכבת מתפריט טבעי שאינו מכביד על מערכת העיכול, מאפשר יציאות רכות ומחזק את הגוף בויטמינים ומינרלים. בחלק זה נעניק המלצות בסיסיות לתזונה בריאה. תראו כי ישנם מזונות מסוימים המעלים את רמת הסרוטונין במוח ומשפרים את יכולת הריכוז והחיוניות של הגוף, ו"מזנות על" המחזקים את המערכת החיסונית של הגוף.כמובן שמומלץ להיוועץ עם תזונאית על מנת שתתאים תפריט מדוייק למצבו הספציפי של המטופל.
עקרונות לתזונה מחזקת:
-
כמה שיותר פירות וירקות! הקפידו לשלב בכל ארוחה, מעל 50% של ירקות בצלחת. מומלץ שהירקות יהיו חיים ולא מבושלים על מנת שהגוף יוכל להפיק מהם את מלוא הויטמינים.
-
הפחיתו קפה ומשקאות קלים! אלה מגבירים את רמות החומציות בגוף ועלולים להכביד על מערכת העיכול. כאשר הקיבה חומצית, הגוף פועל לסלק את מוקדי החומציות ומשקיע אנרגיה במקומות ה"לא נכונים". יש להקל על הגוף במהלך תקופה זו ולאפשר למערכת העיכול לפעול בקלות ולא מאמץ.
-
הפחיתו כל מה שמתועש– מאותה סיבה בדיוק, ההמלצה שלנו היא להמעיט ב- סוכר לבן, קמח, אלכוהול, מרגרינה, ממתיקים מלאכותיים, חטיפים ואוכל מתועש.
-
הורידו מלח ושומן רווי- כמו גלידות, שמנת, שומנים מוקשים במאכלים מתועשים.
-
הפחיתו מצרי חלב! הידעתם? מוצרי חלב מכילים אסטרוגנים והורמונים וגם הם עלולים להכביד על מערכת העיכול.
מה כדאי לצרוך?
הקפידו על תזונה מבססת- כזו שבה אפקט החומציות שבמזון נמוך. תזונה מבססת מכילה רמות גבוהות של חמצן המסייעות להתמודד עם פצעי לחץ ומטיבה עם יכולת הגוף לרפא פצעים. תזונה "מבססת" עדיפה על פני תזונה חומצית אשר עושה את הפעולה ההפוכה- מורידה רמות חמצן ומחייבת את מערכת העיכול "לעבוד" לצורך פירוק רעלים.
הקפידו על-
1. תזונה המבוססת על פירות וירקות, ביצים, דגים ועוף. בשר אדום בתקופה זו פחות מומלץ, כיוון שזמן העיכול שלו ארוך ומחייב עבודה מאומצת של הגוף לפירוקו. בנוסף, במקרים רבים, הבשר שקונים בסופר, מלא בכימיקלים והורמונים אשר פוגעים ביכולת החיסונית של הגוף. לעומת זאת, דגים או עוף יספקו לגוף חלבונים הנספגים במהרה יחסית. הדגים מכילים שמן אומגה המחזק את המערכת החיסונית של הגוף ובעוף ריכוז חלבונים גבוה הנספג יחסית מהר בגוף.
2. חטיפים– אגוזים ושקדים. מהיום חטיפים הם חטיפים מן הטבע.
3. מתוק– תמרים (במתינות) ועד 3 מנות פרי ביום כדי לא להעלות יתר על המידה את רמות הסוכר בדם.
4. לבריאות מיטבית– נבטים! צרכו נבטים בכל סלט לתחושת שובע ולניקוי הקיבה.
שגרת בוקר- שייק בריאות של "סופר פוד"
מומלץ להתחיל את היום עם ארוחת בוקר קלה שאינה מכבידה על מערכת העיכול ומספקת לגוף "בוסט" של ויטמינים ומינרלים. לפניכים מספר שייקים מומלצים לחיזוק המערכת החיסונית:
שייק ניקוי רעלים
שייק המורכב מעשב חיטה. עשב החיטה מהווה מולטי ויטמין טבעי, מנקה את הגוף מרעלים.
תוכלו לרכוש אבקת מיץ עשב חיטה בחנויות טבע. כמו זו למשל . חיפוש זריז בגוגל יגלה בפניכם עשרות חנויוצ טבע המוכרות אבקת עשב חיטה לשימוש בשייקים
שלבו-
מיץ עשב חיטה, 2 גבעולי סלרי, תפוח עץ צהוב למתיקות. רסקו ושתו
שייק אנרגיה לאחר הצהריים
השייק הבא ימלא את הגוף באנרגיה וויטמינים. מומלץ לצרוך אותו בשעות אחר הצהריים ולאחר ארוחת הצהריים. הוא מתוק ומשמש כ"ממתק" טבעי המחזק את כלל המערכת החיסונית:
מרכיבים: 1 כפית מיץ לימון, 1 תמר, חופן תרד, 1 בננה. ניתן לזלוף מעט טחינה לבוסט של ברזל וסידן
שייק ירוק בריא אולטימטיבי
מומלץ לשלב את השייק הזה בתפריט השבועי.
הוא כולל נוגדי חמצון, ויטמין B המספק אנרגיה ומונע אנמיה, ויטמין K לחיזוק העצמות וקרישיות הדם, ויטמין C לחיזוק המערכת החיסונית.
שימו בבלנדר:
חצי כוס עלי תרד, חצי כוס עלי קייל, 2 גבעולי סלרי, חצי בננה, שליש כוס גרעיני רימון, חצי כף טחינה ומים.
אם תקפידו על תזונה מבססת, המורכבת מירקות פירות, שלבו עשב חיטה, אגוזים ונבטים- הגוף יתחזק פלאים.

פרק 4-
התמודדות עם הפרעות שינה
הפרעות שינה נוצרות כתוצאה מדאגות, לחץ וגם כתוצאה מתזונה לא מתאימה. כאשר מדובר בחולים המרותקים למיטה, הפרעות שינה הן שכיחות ויכולות להפריע משמעותית לתהליך ההחלמה, אם הן לא מטופלות.
החלק זה מביא טיפים טבעיים להפרעות שינה, ללא שימוש בכדורי שינה ומטרתם להרגיע את מערכות הגוף לקראת הלילה. כמובן שמומלץ להיוועץ עם רופא במידה והפרעות השינה מחריפות. שימו לב- המלצות אלה אינן מחליפות טיפול תרופתי והן המלצות על טהרת מזון טבעי המאפשר ירידה ברמות האדרנלין בדם לקראת שנת הלילה.
מגנזיום לפני השינה!
מגנזיום הוא מינרל חיוני לגוף שתפקידו בין היתר להרגיע את מערכת העצבים. צריכה של מגנזיום בשעות הערב לפני השינה, תספק הרגעה למערכות הגוף אשר תאפשר שינה עריבה יותר. ניתן למצוא מגנזיום בבננות! ולכן מומלץ לצרוך בננה לארוחת הערב. לאפקט מקסימלי- הוסיפו כפית של חמאת שקדים וצרו פירה בננה חמאת שקים לבוסט של מגנזיום.
הורידו את צריכת הסוכר כבר משעות אחר הצהריים!
כאשר הגוף צורך סוכר, מופרש אינסולין לדם. אך האינסולין נוטה לרדת במהירות וכתוצאה מכך להפעיל את בלוטת האדרנלין שבגוף האחראית על עירנות.
ירידה בכמות הסוכר החל משעות אחר הצהריים תייצב את רמות הסוכר הטבעיות של הגוף, תווסת את האדרנלין ותכין את הגוף טוב יותר לקראת השינה.
צרו טקס שינה
זמן הערב הוא הזדמנות מצויינת להחליף סדינים, לשנות מנח גוף ולאפשר סביבה אטומה מלחות לשעת הלילה. נצלו את ההכנה לשינה להחלפת מצעים ובגדים, לחיטוי רקמות הפצע וצרו כך טקס שינה המחייב את הגוף והנפש להיכנס ל"מוד" שינה.
פרק 5-
אביזרים למניעה ולטיפול של פצעי לחץ
איך לבחור מזרן מתאים למניעת פצעי לחץ?
בחירת מזרן למניעה ולטיפול בפצעי לחץ, היא אחת מהרכישות החשובות שיש לבצע עבור המטופל בתקופת ההחלמה. לפני שאתם רוכשים, כדאי שתדעו בדיוק מה כדאי לרכוש על פי צרכי המטופל, מבלי להתפתות לרכוש את המזרן היקר ביותר בשוק, ללא צורך. פרמטרים לבחירת המזרן, קשורים ביכולת המזרן לפזר את משקל הגוף ולווסת מוקדי לחץ. בפרק זה ריכזנו לפניכם את המאפיינים והתועלות של מזרנים למניעה ולטיפול בפצעי לחץ, על מנת שתמוכלו לבצע החלטות מושכלות ברכישה.
אילו מזרנים יש בשוק?
קיימים 3 סוגי מזרנים לטיפול ולמניעה בפצעי לחץ:
מזרנים סטטים– לחולים ברמת סיכון קלה עד בינונית
מזרנים דינמיים– לחולים ברמת סיכון בינונית עד גבוהה
מזרנים היברידיים– לחולים ברמת סיכון בינונית עד גבוהה
עבור חולים המרותקים למיטה בבית, אנחנו ממליצים לרכוש מזרנים דינמיים או במקרים קלים- מזרנים סטטים. מזרנים היברדיים הם מזרנים מתקדמים שאנו מוכרים לבתי חולים ולרוב לא תצטרכו להשקיע בעלותם היקרה לטיפול בחולה בבית. מזרנים דינמיים או סטטים, מספקים פתרון טוב לטיפול ולמניעה של פצעי לחץ בעלויות זולות יותר, אשר מותאמות לחולה הביתי.
מזרנים דינמיים- לחולים ברמת סיכון קלה עד גבוהה
במזרנים דינמיים, ניתן לשנות את חלוקת העומס על פני המזרן בצורה מבוקרת, וכך למנוע את רמות הלחץ והחיכוך המופעלים על אזורים שונים בגוף כתוצאה משכיבה ממושכת. כך, הלחץ המופעל על הגוף בעקבות השכיבה, מתפזר על פני אזורים שונים ומתחלפים ואינו גורם להיווצרות הפצעים.
מזרן דינמי – איך זה עובד?
מזרן דינמי הוא מזרן שכולל חלוקה פנימית לתאי אויר, ומנגנון שמאפשר להגביר או להפחית את כמות האוויר בתאים השונים. ככל שתא מסויים מלא באויר, הוא יהיה קשה יותר ולכן יפעיל יותר לחץ על האזור בגוף שנמצא עליו. מנגד, ככל שתא מסוים מרוקן מאויר, הוא מספק תמיכה רכה יותר ומפחית את הלחץ המופעל על אותו אזור בגוף.
ולכן כך, על ידי שינוי עקבי של חלוקת האוויר בתאים השונים, ניתן להפחית ולהגביר את הלחץ על אזורים שונים בגוף ולהביא לכך שבכל פעם אזור אחד "סופג"את משקל הגוף ובסופו של דבר נוצרת חלוקה מאוזנת יותר של העומס.
מה לחפש במזרן דינמי?
מזרן דינמי איכותי צריך לספק למטופל:
-
מוקדי לחץ מתחלפים – מזרן יעיל למניעה וטיפול בפצעי לחץ חייב לאפשר לכם לשנות לסירוגין את מידת הלחץ המופעלת על אזורים שונים בגוף. כך תוכלו למנוע את החיכוך והלחץ הממושכים המופעלים בדרך כלל על אזור אחד או שניים וגורמים להופעת הפצעים.
-
תכנון גיאומטרי חכם של תאי האוויר – המאפשר פיזור נכון ואיזון של הלחץ המועל על אזורים שדונים בגוף
-
פיזור אופטימלי של משקל הגוף על גבי שטח גדול ככל האפשר – כלי נוסף שמאפשר למנוע חיכוך נקודתי ומאפשר 'חלוקה של הנטל' וכך מקטין עוד יותר את הסכנה להתפתחות פצעי לחץ
-
תכנון
-
גובה (עובי) ניכר – שיאפשר למזרן לספוג כמה שיותר ממשקל הגוף
-
תמיכה נוחה ויעילה במגוון רחב ככל היותר של תנוחות ומנחים
-
שליטה נוחה במנגנון שאחראי לשינוי מוקדי הלחץ ואפשרות הפעלה ידנית
-
כיסוי עליון מנדף זיעה שמונע היווצרות של לחות וחיכוך מוגבר של הגוף עם המזרן.
-
והכי חשוב – התאמה לדרגת הסיכון של החולה להתפתחות של פצעי לחץ. כל מזרן מותאם ספציפית לחולים בדרגות סיכון שונות, בהתאם למשך השהות במיטה, סוג המחלה וגורמים חשובים נוספים. לכן חשוב להקפיד לבדוק אם המזרן שבחרתם מתאים לדרגת הסיכון שבה אתם או המטופל נמצאים.
אצלנו תוכלו לרכוש את סדרת מזרני Apex המתקדמים, המציעים נוחות מירבית ומתאימים למטופלים בדרגות סיכון קל עד גבוה.
מזרן אויר דינמי – Pro-Care Auto לדרגת סיכון גבוהה:
המזרן כולל:
-
מנגנון קביעת משקל חולה אוטומטי לצורך ניטור לחצים אופטימלי
• תאי אויר מלבניים (QubiCell) – מעוצבים בצורה מיטבית המאפשרת הפחתת כוחות גזירה, ובנוסף התאים מתאימים את עצמם למבנה קווי מתאר הגוף והתנועה כדי לספוג את כוח הגזירה הנגרם בשל תזוזה.
• אפשרות לבחירה בין מצב דינמי / מצב סטטי / ניפוח מקסימלי
• מנגנון דיגיטלי לניפוח תאי אויר בלחץ משתנה להדמיית התנועות הטבעיות בזמן שינה ולמניעת היווצרות לחץ על הרקמה
• כיסוי מזרן אלסטי נושם בלתי חדיר לנוזלים
משקל משתמש מקסימלי – 200 ק"ג
לפרטים נוספים-
מזרן אוויר דינמי Domus 3 לטיפול בפצעי לחץ קיימים בכל דרגות הסיכון
מזרן זה מיועד למטופלים בסיכון בינוני-גבוה ולפצעים קיימים דרגה 3, וכולל:
-
תאי אויר מאווררים לשמירה על סביבת שכיבה יבשה וקרירה
-
מצב סטטי עבור מטופלים הרגישים למצב דינמי
-
כיסוי מזרן עם רכיב כסף לשליטה והפחתת זיהומים נרכשים
-
מנגנון ריקון אויר מהיר לצורך החייאה
-
חיבור אויר מהיר ואינטואיטיבי למשאבה
משקל משתמש מקסימלי – 180 ק"ג
מזרנים סטטים
גם הם מאפשרים שיניוי לחץ אוויר ופיזור משקל הגוף, תודות למבנה הפנימי שלהם. הם זולים יותר ומתאימים למניעה של פצעי לחץ בקרב חולים מרותקים בדרגת סיכון קלה עד בינונית. למידע המלא-
אביזרים תומכים למניעה וטיפול של פצעי לחץ
כדי למנוע היווצרות של פצעי לחץ, או כדי לטפל ביעלות רבה יותר בפצעים קיימים, ניתן להיעזר בכמה אביזרים מועילים שיכולים לשפר באופן ניכר את איכות חייו של המטופל ולמנוע את הלחץ העקבי שנוצר על איזורים מסוימים בגוף שמהווה את הגורם העיקרי לפצעי לחץ.
אביזרים תומכים-
כריות ישיבה דינמיות
בדומה למזרן דינמי, שמספק פתרון למטופלים המרותקים בעיקר למיטה, כרית ישבה דינמית מספקת פתרון מקביל למטופלים היושבים בכיסא גלגלים. כרית ישיבה דינמית איכותית תכלול מערכת שינוי לחצים אוטומטית המאפשרת לחולה להשיג מנח אופטימלי, ליהנות מנוחות מרבית, וכמובן גם למנוע את הלחץ שמוביל להיווצרות פצעים כרוניים.
מגני עקב
מגני עקב מסייעים למניעת התפתחות פצעי לחץ באזור העקב – בין אם המטופל שוכב במיטה או יושב בכיסא גלגלים. תוכלו למצוא סוגים מובילים של מגיני עקב לחולים בדרגת סיכון בינונית – גבוהה המסייעים בהקלה ומניעה של פצעי לחץ באזור העקב.

פרק 6-
פתרונות מתקדמים לטיפול בפצעים קשיי ריפוי
לעיתים, פצע לחץ שהתפתח או פצע סוכרתי דורש טיפול מיוחד. פרק זה מביא בפניכם אפשרויות טיפול חדשות ומתקדמות הנעזרות בטכנולוגיות מתקדמות לטיפול בפצעים שהתפתחו עד לקבלת רקמה נמקית.
רימות רפואיות
טיפולי הטרייה באמצעות רימות רפואיות מוכרים ומתועדים מזה שנים רבות ולאחרונה הטיפול החדשני הוכר גם במסגרת סל השירותים של משרד הבריאות. הטריה באמצעות רימות מתאימה לטיפול בכל פצע נמקי, ללא תלות במחלת הרקע או במיקום בגוף, כולל:
-
פצעי לחץ
-
כיבים סוכרתיים
-
כיבים ואסקולארים
-
פצעים ניתוחיים
-
כוויות
-
פצעים ממאירים ועוד…
טיפול ברימות רפואיות – איך זה עובד?
-
הרימות המוחדרות לפצע מפרישות רוק
-
הרוק ממוסס תאים מתים ופגועים, ואינו פוגע ברקמה הבריאה
-
הרימות שואבות חזרה את הרוק
-
רשת מיוחדת המונחת על הפצע מונעת מהרימות לצאת
-
תוך זמן קצר הפצע מתנקה וניתן להתקדם בתהליך הריפוי
כל היתרונות של טיפול באמצעות רימות רפואיות
-
טיפול מהיר – הטריה שלמה תוך 3-5 ימים
-
הטריה סלקטיבית – הרימות מעכלות אך ורק רקמה נמקית ולא נוגעות ברקמה בריאה!
-
יעיל ומקיף – הרימות חודרות לחללים הזעירים ביותר ומנקות אותם – מתחת לגידים, בתוך סינוסים, בשולי הפצע, עד לעור הבריא (בלי לפגוע בו)
-
אין פגיעה ברקמות בריאות – הרימות מטפלות ברקמה נמקית שטחית ביותר מבלי להעמיק את הפצע, לפגוע בעור הבריא מסביב או בכל חלק אחר בגוף כגון כלי דם (אין חשש לדמם), גידים, או מפרקים
-
הכנה להטריה חדה משלימה – חודרות בין הרקמה הנמקית והבריאה ובכך מקלות על הפרדה ביניהן
חמצן מקומי
חמצן מקומי -Trans Cu O2 היא חבישה לבישה דיסקרטית, המחוברת למכשיר דיגיטלי, אשר שולט בטפטוף החמצן לתוך החבישה. הטיפול בחמן מקומי מאושר על ידי ה-FDA לטיפול במגוון רחב של פצעים קשיי ריפוי.
טיפול בחמצן מקומי – איך זה עובד?
החמצן מגביר את מטבוליזם התא וחידוש אנרגיית התא, על ידי החדרת חמצן טהור לשטח הפצע ומחזק את המערכת החיסונית של הגוף על ידי אפקט אנטי בקטריאלי. למעשה, מחקרים מראים שיפור של עד 70% ביכולת סגירת הפצע באמצעות שימוש בחמצן מקומי.
יתרונות הטיפול בחמצן מקומי
-
פרפוזיה (טפטוף) יעיל יותר
-
שחרור של החמצן הפעיל 24/7
-
חזק יותר מחלופות אחרות
-
גמיש ועמיד כתוצאה מרצועות קולגן בחבישה
-
מאפשר סגירה מוחלטת של הפצע
-
משתלם! עלות תועלת מיטבית מול חלופות אחרות
-
דיסקרטי ונח
-
מפחית כאב
ג'טוקס – מערכת ניקוי והטריה של פצעים קשיי ריפוי
ג'טוקס (Jetox) היא מערכת הידראולית חד פעמית, שמיועדת לחיטוי פצעי כוויות ופצעים קשיי ריפוי.
איך זה עובד?
ג'טוקס הוא מכשיר דיגיטלי המזרים חמצן לאזור הפצע, בסיוע של מערכת בקרה ממוחשבת השולטת בהתזה ומאפשרת אספקה של מינון מדויק של חמצן.
למי מתאים הטיפול?
ג'טוקס אידיאלי לשימוש בבית החולים ובבית עבור מטופלים הסובלים מכיבים סוכרתיים, פצעי לחץ, פצעים נמקיים וכוויות. כמו כן הטיפול בג'טוקס מתאים במיוחד לחולים שנמצאו רגישים לשיטות חיטוי אחרות
יתרונות:
-
אינו מצריך שאיבה או הפעלת כוח על שכבת הפצע בתהליך הניקוי
-
מתאים לחולים הרגישים לצורות חיטוי אחרות.
-
בעל מנגנון התזה אוטומטי המאפשר אפקט חיטוי קל ומהיר
-
מספק ניקוי נטול כאבים והטריית הפצע
חבישות מתקדמות
אנו מזמינים אתכם להכיר את מגוון חבישות מתקדמות לטיפול בפצעי לחץ. בפגישת הייעוץ תוכלו לקבל מידע מפורט על סוגי החבישות ולקבל המלצה לסוג החבישה הדרושה למצבו הספציפי של המטופל. פרטים באתר.
